Luxexcel, dat is gehuisvest op de OMC-campus in Turnhout, is goed op weg om met zijn bijzondere brillenglazen de Verenigde Staten te veroveren. De Kempense lenzen waren dit jaar te vinden op de Consumer Electronics Show in Las Vegas, meer bepaald in een bril voor Augmented Reality. Luxexcel print speciale lenzen waarmee mensen die bij- of verziend zien, de AR-bril ook kunnen gebruiken.

Het Nederlands-Belgische Luxexcel beheerst de techniek om gladde, transparante vormen zoals brillenglazen uit een 3D-printer te laten rollen. Dat is niet alleen duurzamer dan het traditionele proces maar ook efficiënter. Klanten van het bedrijf zijn brilglaslaboratoria van over de hele wereld. Ze ontvangen de 3D-printer met bijhorende service en tools en gaan daarmee aan het printen. Vorig najaar is de eerste printer bij een klant in de VS geïnstalleerd en de komende weken worden de volgende vanuit Turnhout verscheept.

Veel synergie
Op de recente Consumer Electronics Show in Las Vegas pakte de firma Vuzix uit met de Vuzix Blade, een AR-bril als verlengstuk van de smartphone. Met de bril zie je nieuwsberichten, een uitgestippelde weg, eventuele waarschuwingen, enz. Het gaat om een verdere evolutie van wat de meesten kennen als Google Glasses. Luxexcel maakt de Vuzix Blade ook aantrekkelijk voor mensen met een oogcorrectie.

“60% van de Amerikanen brilt,” vertelt Luxexcel CEO Hans Streng. “Deze mensen konden niet ten volle genieten van de meest geavanceerde nieuwe AR-producten. Met onze 3D-geprinte correctieglazen kan dat nu wel. Er zit veel synergie tussen de ongelooflijke innovaties van Vuzix en onze technologie.”

Luxexcel verwacht eind dit jaar 50 mensen aan het werk te hebben op de Open Manufacturing Campus op de Philipssite in Turnhout.