Wanneer je vanaf komend weekend thuis of op café naar de wedstrijden van het WK-voetbal in Rusland kijkt, weet dan dat het mee te danken is aan Turnhoutse technologie. 7 van de 12 stadions worden verlicht met lampen die gemaakt zijn bij Signify in Turnhout, het vroegere Philips Lighting. “Per stadion hangen er 250 tot 300 lampen”, weet Dirk Smeyers, head of global product marketing bij de business group lamps.

Signify verlicht 10 van de 12 voetbalstadions die voor het kampioenschap worden gebruikt. Voor 3 gaat het om ledverlichting en de 7 andere zijn uitgerust met ontladingslampen uit de fabriek in Turnhout.

Flicker Free
“Dit zijn geen nieuwe lampen”, benadrukt Dirk Smeyers. “Ze zijn midden jaren ’80 ontwikkeld maar werden constant verbeterd. Deze in Rusland zijn een topversie die enorm veel licht uitstralen. 1 lamp levert 2.000 Watt. Om hetzelfde licht te produceren, zou je 400 klassieke gloeilampen van 60 Watt nodig hebben.”

Het merendeel van de stadions is ook uitgerust met ‘flicker free’-lichtinstallaties, waardoor ook super slow-motion herhalingen nog altijd een uitstekende beeldkwaliteit krijgen. “De eerste keer werden die gebruikt op de Olympische Spelen in Londen. Tegenwoordig krijgen ze meer en meer ingang.”

De Signify-vestiging in Turnhout produceert niet alleen lampen voor de verlichting van sportvelden maar ook voor straat-, industriële en winkelverlichting. Lampen uit de afdeling Special Lighting werden dan weer gebruikt tijdens het voorbije Eurovisie Songfestival.

Nog ter gelegenheid van het WK installeerde Signify een led-dak van 39.000 vierkante meter aan de buitenkant van het Luzhniki-stadion in Moskou. Het is 1 van de grootste ledgevels in Rusland die zorgt voor een bijzondere lichtshow voor, tijdens en na de wedstrijden.