De Turnhoutse ijssportclubs hebben de plannen klaar voor de bouw van een nieuw ijssportcentrum, dat moet komen op het terrein van het vroegere militair domein Frac. Voor de gronden bereikten ze een overeenkomst met het stadsbestuur. De clubs willen er Europese en zelfs wedstrijden op wereldniveau organiseren.

Na de sluiting vorig jaar van de vroegere ijsbaan huizen 4 ijssportclubs – Turnhout Tigers, Nieuw Olympia Turnhout, Turnhoutse Nieuwe Tornado’s en Campina Curling – momenteel in de vroegere drukkerij Proost in de Everdongenlaan. Door de hoge energiekosten en de grote inzet van vrijwilligers willen de clubs gaan voor een duurzame oplossing. Zo kiest Ijssportcentrum vzw, de vereniging waarin ze zijn verenigd, voor de bouw van een nieuw ijssportcentrum op de Frac.

Hans Van Accom, voorzitter IJssportcentrum vzw: “We willen graag de verschillende schaatsdisciplines verder uitbreiden in Turnhout en de ruime regio. Niet enkel onze eigen clubs zullen genieten van de nieuwe sportinfrastructuur maar ook scholen en recreatieve schaatsers. Daarnaast kunnen internationale wedstrijden en WK’s georganiseerd worden in het nieuwe complex.”

Miljoeneninvestering
“Verschillende locaties werden bekeken. Hieruit werd uiteindelijk de Frac gekozen omdat het ijssportcentrum past binnen het concept van het inrichtingsplan en de bepalingen van het Bijzonder Plan van Aanleg Recreatief parkgebied Frac”, zegt schepen van Sport Hannes Anaf. “Daarnaast ligt de Frac dicht bij het stadscentrum en is het makkelijk bereikbaar per fiets.”

Ijssportcentrum vzw wacht nu op een kostenraming maar verwacht in elk geval een miljoeneninvestering. Een deel komt van een eigen inbreng en verder gaat ze op zoek naar investeerders en subsidies. Het sportcomplex zal 11 maanden per jaar open zijn en verwacht jaarlijks onder meer 45.000 vrije schaatsers.

Ook het Provinciaal Schietsportcentrum Turnhout stapt mee in de plannen. De organisatie beschikt op de Frac nu al over een ondergrondse schietstand op 10 en 25m, maar wil die uitbreiden naar 100m. “We gaan op zoek naar de nodige financiering”, kondigt hun voorzitter Arnold Van Aperen aan.