Turnhouts ecodesign krijgt een wereldpodium

resoureclabDe meer dan 1.300 experts, professionals en academici uit de hele wereld die eerder deze maand deelnamen aan het ISWA-congres in Antwerpen, hebben van dichtbij kennisgemaakt met Kempens ecodesign. ResourceLab uit Turnhout leverde er de spreekgestoeltes, de balies en tafeltjes in de vorm van een zwanenhals. Allemaal gemaakt uit afvalhout.

Dat de organisatoren kozen voor recuperatiehout, was niet toevallig. Het congres draaide helemaal rond afvalbeleid en bracht veel prominenten en zelfs prinses Astrid naar de havenstad. “Heel fijn voor ons dat we als kleine organisatie een plaats kregen op een wereldpodium”, zegt Debby van Aalst, de verantwoordelijke van ResourceLab.

Het initiatief startte in 2010 vanuit de plaatselijke kringwinkel. Insteek is dat de meubels, maar intussen ook schrijnwerk op maat, worden geproduceerd met hout van onverkocht meubilair. “Voor de creatieve knowhow gingen we een samenwerking aan met twee jonge designers”, aldus van Aalst.

Duurzaamheid
De meubels zijn allemaal unieke creaties en worden verkocht via verkooppunten in Turnhout, Malle, Eindhoven en eentje in Duitsland. “We zoeken er nog meer”, voegt de verantwoordelijk van het sociale-economiebedrijf er meteen aan toe. “Tegenwoordig leggen we ons meer toe op het maatwerk, zowel voor particulieren, bedrijven, lokale overheden en winkels. Alles wordt met de hand gemaakt, wat maakt dat er veel werkuren in zitten. Wie bij ons koopt, doet dat vaak omwille van het duurzaamheidsidee, zowel naar producten als naar tewerkstelling.” Bij ResourceLab zijn vijf mensen actief, onder wie een werkleider.