Turnhout onthutst over plotse sluiting Movetis

Turnhout reageert onthutst op de plots aangekondigde sluiting van het farmabedrijf Movetis. Nauwelijks enkele dagen na de herstructurering bij Philips waarbij ook al 354 jobs sneuvelen werd de stad opgeschrikt door een nieuw sociaal drama.

Het is overigens heel wat meer dan zomaar een sociaal drama. Door de sluiting van Movetis verliezen niet enkel 63 mensen hun job. Het gaat in het geval van Movetis ook om het verlies van hooggekwalificeerde knowhow in de biotechnologie. Waarbij alle hooggespannen verwachtingen bij de toekomst van het bedrijf de bodem in geslagen werden.

Movetis was een spin-off van het farmaconcern Janssen Pharmaceutica (Beerse). Dirk Reyn had in de verdere uitwerking van de gastro-intestinale knowhow van Janssen een eigen niche uitgebouwd die hij met de medewerking van oa. Remi Van Den Broeck, Jan Schuurhes en Staf Van Reet verder geconsolideerd had tot het bedrijf Movetis. De inbreng van verscheidene andere hoog aangeschreven specialisten zorgde ervoor dat het nieuw gepatenteerde geneesmiddel Resolor voor een internationale doorbraak stond.

Wat kennelijk ook de specialisten van de Iers-Britse groep Shire gezien hadden. Shire legde in 2010 liefst 428 miljoen euro op tafel om Movetis over te nemen en de onlangs gekwoteerde aandelen weer van de beurs te halen. Angus Russell, de topman van Shire beschreef Movetis toen nog “als een ruwe diamant”. Movetis was overigens niet enkel overgenomen in functie van Resolor. De Ieren hadden ook plannen om van het bedrijf in Turnhout voor Shire de Europese draaischijf voor de groep te maken.

Kennelijk hebben de Ieren de zaken verkeerd ingeschat. De verkoop van Resolor zou niet zo makkelijk gelopen hebben als verwacht. Het product was te duur en kreeg niet overal de nodige licenties. De gesprekken voor een eventuele terugbetaling liepen vast. De Ieren gaven er daarom de voorkeur aan om er meteen de stekker uit te trekken.

Turnhout reageert zwaar ontgoocheld. Dirk Reyn heeft ontslag ingediend als bestuurder. De aankondiging van de sluiting tijdens het feestelijke weekeind van de innovatie was in elk geval slecht getimed.