Turnhout ontgoocheld maar toch opgelucht

Bij Philips in Turnhout sneuvelen nog eens 218 jobs. Dit is bijna 1 op de zeven. Turnhout is ontgoocheld maar toch ook opgelucht. Eerder was er nog voor gevreesd dat de fabriek zou gesloten worden.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips is aan een zoveelste herstructurering toe. Daarbij deelt ook de fabriek in Turnhout in de klappen. Er worden 218 jobs geschrapt. Eerder waren ook al 136 mensen de straat opgezet. In totaal dus 354 man. Zonder nog de 25 man te vergeten die hun job in februari jl. naar China zagen verdwijnen. Met die ingrepen wil de onderneming de problemen van de laagconjunctuur in de sectoren licht en gezondheid opvangen.

Dit is een zoveelste klap voor de Kempische fabriek. Toch wordt in en om Turnhout opgelucht gereageerd. In de afgelopen weken werd er voor gevreesd dat Philips de fabriek ineens zou sluiten. Net zoals Ford dat eerder al deed in Genk.

De ingreep is in die mate pijnlijk omdat Philips in Turnhout echt wel winst maakt. Er werd verleden jaar zelfs 94 miljoen euro verdiend, twee keer zoveel als in de voorgaande jaren. De omzet steeg er met 30% tot 450 miljoen euro.

Jan Hendrickx, de algemeen directeur van Voka Kempen drukt van zijn kant zijn medeleven uit met de werknemers die hun job dreigen te verliezen. “Ik blijf aan de andere kant ook geloven in de kwaliteiten van die mensen en in de veerkracht van onze regio. In dit opzicht pleiten wij voor een fiscale en parafiscale stabiliteit in dit land. De vele internationale spelers in de Kempen zijn extra gevoelig voor het belastingniveau in België. De overheid moet daarom voorkomen dat er nog meer ontslagen vallen in de toekomst.”

Voka Kempen hoopt dat de werknemers die eerlang hun job zullen verliezen de kansen in de openstaande vacatures in de Kempen zullen aangrijpen. Volgens de statistieken van de VDAB staan er in het arrondissem=ent Turnhout 2.556 vacatures open. De VDAB houdt bovendien geen rekening met de openstaande betrekkingen die de uitzendbedrijven aanbieden.