Building NV uit Ranst renoveert rijkswachtkazerne tot nieuwe rechtbank van Koophandel

De Regie der Gebouwen gaf gisteren dinsdag het startschot van de verbouwing van de voormalige rijkswachtkazerne in de Warandestraat in Turnhout tot een gloednieuwe rechtbank van koophandel.

De renovatie, ter waarde van €2 miljoen gebeurt door Building NV uit Ranst, gespecialiseerd in renovatie en monumentenzorg. Voor de nieuwbouw wordt de aanbesteding in september afgerond. Samen zullen de werken €5 miljoen kosten. Eind 2016 moeten de werkzaamheden klaar zijn.

De huidige rechtbank van koophandel in Turnhout is gevestigd in een gebouw aan de Merodelei dat niet meer voldoet aan de moderne noden. De rechtbank huurde ook nog lokalen aan de Nieuwe Kaai voor de opslag van al het archiefmateriaal. De leegstaande rijkswachtkazerne, op de hoek van de Wezenstraat en de Warandestraat in Turnhout, wordt vanaf nu omgetoverd tot een gloednieuwe rechtbank van koophandel. De gerechtelijke diensten worden hiermee ook meer gecentraliseerd rond het kasteel van Turnhout dat ook al een functie als gerechtsgebouw heeft. Servais Verherstraeten (CD&V), staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen, en federaal minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) gaven dinsdag het startschot voor de verbouwing van het oude rijkswachtgebouw. De Regie der Gebouwen investeert vijf miljoen euro in het project. Eind 2016 of begin 2017 nemen de medewerkers van de rechtbank van koophandel hun intrek in het nieuwe gebouw. ”

Het project bestaat uit een grondige vernieuwing van het voormalige rijkswachtgebouw (1866-1867, naar een ontwerp van J. Van Gastelen) en een uitbreiding met een nieuwbouw op de naastgelegen parking aan de kant van de gevangenis”, legt Servais Verherstraeten uit. “De nieuwbouw met Het bestaande hoofdgebouw krijgt een functie als kantoorruimte voor de rechters en de administratie. Het dak en de gevels en ook de infrastructuur aan de binnenkant worden volledig vernieuwd. De vroegere paardenstal doet dienst als nieuwe archief- en ontvangstruimte. Tussen het hoofdgebouw en de vroegere paardenstal verschijnt een verbindingsruimte met veel glas. In de nieuwbouw, met drie bovengrondse verdiepingen en een kelderverdieping, komen onder meer twee zittingszalen, een ontvangst- en archiefruimte, een vergaderlokaal en een technisch lokaal. “De nieuwbouw met zittingszalen wordt uitgerust met zonnepanelen en het regenwater wordt gerecupereerd”, meent Servais Verherstraeten.

De eerste fase is deze maand gestart met werkzaamheden aan de daken en de gevels van het bestaande gebouw. In de oktober start de binnenvernieuwing van het hoofdgebouw en de paardenstal. De nieuwbouw zou in het voorjaar van 2014 kunnen starten.