Heel Turnhout houdt deze morgen de adem in

Philips heeft voor deze morgen 9u een biezondere ondernemingsraad bijeengeroepen in Turnhout. Het Nederlandse electronicaconcern maakt vandaag immers bekend hoeveel mensen moeten afvloeien in de lokale fabriek. Sommigen vrezen het ergste. Een totale fabriekssluiting. Er zouden in elk geval minstens 400 banen geschrapt worden. Alleen enkele zeldzame optimisten houden nog vol dat Philips Turnhout allicht ook een nieuw type lamp zou kunnen laten maken.

Philips is aan een zoveelste herstructurering toe. Daarbij moeten internationaal 2200 mensen afvloeien. Niet enkel de vakbonden vrezen dat ook Turnhout daarbij in de klappen zal delen. De herstructureringen vallen precies in de divisies Licht en Gezondheid. De fabriek van Turnhout is een van de grote schakels binnen de divisie Licht zodat het bijna onvermijdelijk heet dat er ook daar jobs zullen moeten sneuvelen.

In Turnhout werken vandaag zo’n 1600 mensen. Ze zijn er vooral toegespitst op de nieuwe ontwikkelingen in de sector verlichting. Het hoofdkwartier van de divisie bevindt zich in Eindhoven. Ook daar wordt voor ontslagen gevreesd.

Turnhout kreeg eerder al in mei jl. de jobstijding dat er 136 mensen dienden af te vloeien.

Philips heroriënteert zich naar andere markten en verplaatst geregeld activiteiten naar het Verre Oosten.