Vrijdag begint in Turnhout het weekeind van de innovatie. Op liefst 14 verschillende plaatsen in de binnenstad zal het grote publiek vrijdag, zaterdag en zondag geconfronteerd worden met alle facetten van creatieve vernieuwing. Verscheidene Kempense ondernemingen en non-profit organisaties zetten mee hun schouders onder het initiatief.

Innovatie is het hart van elke vernieuwende economie. Wie groei en maatschappelijk welzijn wil realiseren moet zorgen voor dynamische vernieuwing. Flanders DC (Flanders District of Creativity) is een Vlaamse organisatie voor creativiteit. Dit dan zowel voor creativiteit in mode, architectuur, design, dans, litteratuur en… ondernemen. Met het festival van de creativiteit wil Flanders DC de Vlamingen sensibiliseren voor alle facetten van het vernieuwingsbeleid.

Pascal Cools, de directeur van Flanders DC stelt “dat innovatie in het huidige economische klimaat van groot belang is. Onze welvaart hangt ervan af waarin we hierop inspelen.”

Zo’n 50 Vlaamse ondernemingen hebben zich geëngageerd om tijdens het festival  hun inspanningen in de richting van creatieve vernieuwing aan te tonen. Onder hen Janssen Pharmaceutica, Soudal, Genzyme, Miko, Van Genechten, Nike, DNCS, CartaMundi en nog vele anderen. Ze organiseren mee het zogenaamde belevingsparcours waarlangs de bezoekers geconfronteerd zullen worden met hologrammen tot 3D fotografie, geluidsisolerende meubelen en interactieve pashokjes.

De KIR, de onlangs opgerichte Kempense Innovatieraad zal naar aanleiding van het festival zijn KIR-awards toekennen. Daarmee zullen bedrijven bekroond worden die een eigen inbreng gedaan hebben voor de industriële innovatie in de regio.

Het festival van de creativiteit past perfect in Richting Morgen, de sensibiliseringscampagne die minister van Innovatie, Ingrid Lieten opzette rond wetenschapscommunicatie.

Turnhout is niet helemaal toevallig dit jaar ook cultuurstad.

Wie meer wil weten over de concrete uitwerking van het festival: www.festivalvandecreativiteit.be en www.feestvandeinnovatie.be
Of ga naar Flanders DC of de site van de Kempense Innovatie Raad