Turnhout heeft eerste openbare verlichting met leds

© Stad Turnhout

© Stad Turnhout

De voorbije weken ’s avonds nog op de Grote Markt in Turnhout geweest? Dan zal het je beslist zijn opgevallen dat die tegenwoordig mooi wordt verlicht. Eandis en het stadsbestuur hebben recent de nieuwe verlichting in gebruik genomen. “De armaturen komen allemaal van Philips”, haast Pieter Christiaensen van Eandis zich, wetende dat Turnhout een vestiging van Philips Lighting op zijn grondgebied heeft.

In het verleden werden de straten rond de markt aangepakt en werden grote palen opgericht om de Grote Markt zelf te verlichten. Bij het recentste project kreeg de Sint-Pieterskerk alle aandacht en deed de eerste openbare verlichting met leds zijn intrede.

Nieuwste verlichtingstechnologie
Voor de monumentverlichting aan de Sint-Pieterskerk plaatste Eandis 20 ledspots en 9 ledbalken. De aanstraling van de vier beelden rondom de kerk gebeurt via 8 mini ledspots. De hoofdtoren wordt verlicht met 2 schijnwerpers van het type gasontladingslampen. Eén ervan staat in de grond zodat de aanstraling het smeedijzer op het muurtje rondom de kerk als schaduw op de voorgevel van de kerk projecteert. Via de galmgaten van de hoofdtoren wordt de toren van binnenuit verlicht met 8 gasontladingslampen. De kleinere Vieringtoren op het achterschip kreeg van binnenuit 8 ledspots. Ook de toren van het stadhuis tegenover de kerk wordt door 8 ledspots verlicht.

De investering voor de vernieuwingen en aanpassingen bedroegen ruim 100.000 euro.