Turnhout deelt niet in de verbeterde resultaten van Philips

philipsHet Nederlandse elektronicaconcern Philips dook tijdens het vierde kwartaal van verleden jaar voor 355 miljoen euro in het rood. Het bedrijf kreeg oa. een zware boete opgelegd door de Europese Commissie wegens kartelvorming. In de divisie Licht was er een omzetstijging van 4%. Daar heeft Turnhout echter geen boodschap aan want de groei is opnieuw op rekening van de LED-productie te schrijven.

Philips zit met zijn herstructureringsplan Accelerate in een structurele ombouwfase. Ook in de Lichtfabriek van Turnhout volgen de werknemers die ontwikkelingen van dichtbij op. Philips kondigde eerder immers twee ontslaggolven aan van in totaal 354 mensen op 1540 personeelsleden. De divisie Licht waartoe Turnhout behoort doet het alles bijeen niet slecht maar daar heeft Turnhout geen deel aan. De expansie van de divisie wordt immers gerealiseerd door de LED-fabrieken die hun verkoop zelfs met 43% zagen stijgen. De verkoop van LED-lampen tekent nu voor 50% van de omzet binnen de divisie.

Turnhout maakt evenwel geen LED-lampen. De Kempense fabriek is voor een groot stuk afgesteld op de productie van zogenaamde hogedrukgasontladingslampen (HID). Op die HID-lampen is de prijzendruk heel erg groot terwijl de concurrentie van de LED-technologie bijna onhoudbaar is. HID-lampen worden vooral gebruikt voor de verlichting van sportstadions en brede infrastructuur. Het management in Turnhout onder leiding van Geert Verachtert probeert de fabriek alsnog te herpositioneren door de kostenefficiency te verhogen. Vandaar ook de 354 geplande afvloeiingen waarover met de vakbonden onderhandeld wordt.

Turnhout heeft ondertussen weinig alternatieven. Nu al is duidelijk dat de LED-technologie internationaal verder zal doorbreken. Vandaag maken LED-lampen 15% van de markt uit. Volgens analisten wordt dat binnen de drie jaar zelfs 60%.

Philips heeft zijn divisie Lifestyle Entertainment verkocht aan het Japanse Funai. De groepsomzet steeg tijdens het vierde kwartaal met 7% tot 7,1 miljard euro. Op vergelijkbare basis geeft dit een groei van 3%.