Tuincentrum Pelckmans bespaart stroom van 70 gezinnen

pelckmansHet Turnhoutse Tuincentrum Pelckmans heeft voor 310.000 euro geïnvesteerd in ledverlichting. Dat levert een jaarlijkse besparing op van 350.000kw, wat overeenkomt met het verbruik van 70 gezinnen. De nieuwe verlichting verbruikt 65% minder energie dan de vroegere tl-lampen. Voor het Kempense familiebedrijf betekent de investering een stap naar een groener beleid.

De investering is verspreid over de vestigingen van Turnhout en Lommel. In Lommel gaat het om 18.000 m² verlichting, in Turnhout om 32.000m² zijnde de winkel alsook de ondergrondse parking. De werkzaamheden zijn uitgevoerd in samenwerking met het Turnhoutse EG-ELEC. Pelckmans koos bewust voor een lokaal bedrijf om de lokale economie te ondersteunen.

Het bedrijf kreeg van Eandis een opvallende mededeling: ‘Wegens een forse daling in het elektriciteitsverbruik is er een technische controle van de elektriciteitsmeter noodzakelijk.’ Tom Pelckmans: “Natuurlijk gaf dit bericht ons een goed gevoel omdat dit ons toonde dat onze investering loonde.”

2de generatie
Tuincentrum Pelckmans is sinds 1977 gespecialiseerd in het kweken van streekgebonden plantgoed. In de loop der jaren is het aanbod verbreed. Dit gaat dan van planten, potterie, potgronden, meststoffen, tuingereedschap tot en met tuinmeubelen. Het familiebedrijf heeft drie vestigingen (Turnhout, Rijkevorsel en Lommel) die samen goed zijn voor meer dan 50.000m². Het bedrijf wordt geleid door de 2de generatie, namelijk de broers Rudi, Jef en Tom Pelckmans. In totaal stelt Tuincentrum Pelckmans een 120-tal mensen tewerk.