Foto: Bert De Deken

Foto: Bert De Deken

Vanaf deze week rijden zogenaamde trilwagens door de gemeenten Beerse, Malle, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar. Dat kadert in een onderzoek van VITO uit Mol naar het gebruik van aardwarmte als energiebron. De metingen nemen zo’n twee weken in beslag en het resultaat zal tegen juli van dit jaar bekend zijn.

“Dit seismisch onderzoek is erg waardevol voor ons”, aldus Hartwin Leen van Janssen Pharmaceutica. “Het is immers een belangrijke eerste stap voor een onderzoeksproject naar de diepste grondwaterlagen (3 à 3,5 km). Water van op deze diepte zou er voor kunnen zorgen dat er ook elektriciteit kan geproduceerd worden op basis van aardwarmte op de site van Janssen Pharmaceutica, maar ook in de bredere regio Turnhout.”

Meer gegevens nodig
In onze buurlanden, Nederland en Duitsland, zijn dergelijke geo­thermiecentrales al operationeel. Op basis van bestaande gegevens vermoeden de onderzoekers dat de lagen op deze diepte in aan­mer­king komen voor diepe geothermie. Er zijn echter meer gegevens over de diepe ondergrond nodig om het poten­tieel goed te kunnen inschatten. Hiervoor dient de seismische campagne. De metin­gen leveren een beeld op van samenstelling en structuur van de lagen op een diepte van ca. 1 tot 3,5 km.

VITO bereidde dit project grondig voor in samenwerking met de betrokken gemeentebesturen, die hun inwoners op de hoogte brengen via het infoblad en/of de website van de gemeente.