Transportsector krijgt zware klappen

transportbedrijvenDe transportsector heeft het moeilijk. Ook in de Kempen. Tijdens het laatste kwartaal van 2012 gingen nagenoeg alle lichten op rood. “Vandaar ook de opmerkelijke faillissementen in de sector tijdens de eerste twee maanden van het lopende jaar”, heet het bij het Brusselse  ITLB, het Instituut Wegtransport en Logistiek Belgium.

Tijdens de maanden oktober, november en december van verleden jaar is de activiteit in de transportsector met liefst 11% gedaald. Het internationaal transport daalde zelfs met 17%. De transporteurs dienden daarom ook noodgedwongen hun opdrachten aan derden te verminderen: -9% voor het nationaal transport, -15% voor het internationaal transport.

Eén lichtpuntje: de globale kostprijs van het transport is verleden jaar nagenoeg niet meer gestegen. Dat komt door de opmerkelijke daling van de dieselprijs tijdens de laatste maanden van het jaar.

Het ITLB heeft ondertussen vastgesteld dat liefst 21% van de aangesloten transportondernemingen vandaag liquiditeitsproblemen kent. Meteen de aanzet tot de reeks opmerkelijke falingen in de sector tijdens de eerste twee maanden van het nieuwe jaar.

Slechts 8% van de ondernemingen zoekt vandaag nog bijkomend personeel.