De plaatselijke middenstand in Mol pikt ook een graantje mee van het wielerafscheid van Tom Boonen. Bij schoenenwinkel Jos Daems in de Voogdijstraat opent woensdag een tentoonstelling met exclusieve beelden en voorwerpen uit de carrière van de wielerheld. Zo is er de fiets te bewonderen waarmee hij in 2005 in Madrid wereldkampioen werd, zo ook een gele en groene trui uit de Tour.

“Ik heb Tom 15-20 jaar gevolgd”, zegt schoenenhandelaar Jos Daems, die zelf in zijn jeugdjaren renner was en nadien de koerswereld van nabij bleef volgen. “Voor mij is Tom een renner met een bijzondere uitstraling zoals er in België weinig zijn geweest. De tentoonstelling is een blijk van waardering.”

Gouden helm
De tentoonstelling is opgebouwd rond 9 thema’s: het WK, de Ronde van Qatar, Parijs-Roubaix, Tour de France, enz. Naast originele truien kan de wielerliefhebber er foto’s, krantencovers, schilderijen en vele andere voorwerpen bewonderen. “Ook de trofee Kristallen Fiets, die hij 4 keer heeft gewonnen, en een gouden helm en gouden boot, beide uit de Ronde van Qatar”, somt Jos Daems op. “Die laatste 2 worden na sluitingstijd veilig weggeborgen.”

De schoenenverkoper is niet aan zijn proefstuk toe. Ooit organiseerde hij een tentoonstelling met 101 originele koerstruien. 10 jaar lang reikte hij aan een verdienstelijke renner de Gouden Klomp uit. Bernard Hinault en Greg LeMond wonnen hem, zo ook Tom Boonen.

Jos Daems steekt niet onder stoelen of banken dat hij met de tentoonstelling ook extra promotie voor zijn zaak zoekt. Op 5 april vertrekt de Scheldeprijs vanuit Mol en dat wordt de afscheidswedstrijd van Boonen op Belgische bodem. De tentoonstelling loopt tot 30 april en is te bezoeken tijdens de openingsuren van de winkel.