la biomostaThys Bouwprojecten uit Oevel is gestart met de bouw van het kunstproject La Biomista (de mix van het leven) van kunstenaar Koen Vanmechelen. Dat komt op de site van de voormalige mijnsite en later de  zoo van Zwartberg in Genk.
Het ontwerp is getekend door de internationaal gewaardeerde architect Mario Botta. “Voor ons is dit een mooi prestigeproject”, zegt Dirk Thys van Thys Bouwprojecten.

Kunstenaar Koen Vanmechelen raakte vooral bekend van zijn kippenkruisingen, maar breidde zijn ‘dierentuin’ uit naar dromedarissen, lama’s, alpaca’s en kamelen. Op de 24 ha grote site in Genk bouwt het Kempense bouwbedrijf nu zijn atelier, farm en galerie waar hij zijn werken tentoon zal stellen. Het project is een publiek-private samenwerking tussen de kunstenaar en de stad Genk. De helft van de volledige oppervlakte van 24 ha wordt in 2018 de helft in gebruik genomen.

Mooie referentie
“Koen Vanmechelen is een vriend van ons”, vertelt Dirk Thys. “We hebben hem leren kennen en hij heeft gesproken over zijn project. Hij stelde ons de vraag of we geïnteresseerd waren om dat te bouwen. Voor ons is dit toch wel een speciale opdracht en een zeer mooie referentie omdat we voor Mario Botta mogen werken, een bekende Zwitserse architect met realisaties over heel de wereld.”

Eerder deze week is de symbolische eerste steen van het project gelegd.