Thuistalent In Actie verovert vanuit de Kempen Vlaanderen

TIA_0Vanaf september gaat het project Thuistalent In Actie (TIA) ook Vlaams. Bedrijven over heel Vlaanderen kunnen dan gratis hun vacature plaatsen op de TIA vacature databank en zelf op zoek gaan naar de juiste medewerker. Het is een idee van Nathalie Bijnens uit Turnhout. Zij vertrok vanuit de visie dat de combinatie tussen arbeid en gezin het best lukt wanneer werkuren en –plaats zo flexibel mogelijk kunnen ingevuld worden. “Na een periode thuis met de vier kinderen, was het vinden van een combineerbare en boeiende job een hele uitdaging”, legt Nathalie Bijnens uit. “Hoe langer ik zou wachten, hoe kleiner de kans op interessant werk. Hoe kon ik werkervaring opdoen en mijn professioneel netwerk verder uitbouwen, zonder de zorg voor de kinderen volledig uit handen te geven?”

Nathalie Bijnens merkte dat ze niet de enige was die met dit probleem zat. Overtuigd van de nieuwe mogelijkheden die de digitale wereld biedt, en gesteund door SPK vzw, schreef ze het innovatief project “TIA” voor het Europees Sociaal Fonds (ESF). Samen met SPK vzw en partners VDAB Antwerpen, VOKA Kempen, SERR-RESOC Kempen, Randstad en het Vormingsfonds voor Uitzendkrachten worden nu een website en digitale vacaturedatabank voor herintreders uitgewerkt.

“Het verschil met andere vacaturedatabanken is dat TIA zich specifiek richt tot mensen die opnieuw aan de slag willen na een tijdje thuis om voor de kinderen of andere familieleden te zorgen.” Bij TIA-jobs gaat het vooral om kortlopende opdrachten of deeltijds werk, dat qua arbeidsvoorwaarden interessant is voor moeders en vaders. Het accent ligt op flexibiliteit in tijd en plaats. TIA mikt ook op een vlotte bereikbaarheid van de werkplek en op werk dat van thuis uit kan uitgevoerd worden. Daarnaast gaat TIA op zoek naar kwaliteitsvolle jobs die aansluiten bij de ervaring, vaardigheden en interesses van de thuistalenten. “TIA richt zich in eerste instantie tot huismoeders en -vaders zonder werkloosheidsuitkering, omdat er voor hen op dit moment geen specifieke dienstverlening is,” zegt Nathalie. In de toekomst zien de projectpartners wel uitbreidingsmogelijkheden naar andere doelgroepen, zoals oudere werknemers of gepensioneerden, die op een flexibele manier aan de slag kunnen en willen blijven.

Tot begin september loopt TIA als pilootproject in de Kempen. Via de link http://thuistalent.tiawerkt.be kunnen geïnteresseerden zich registreren en worden zij door TIA-medewerkers geholpen bij het vinden van de ideale flexibele job. “De vacatures die we binnenkrijgen komen uit zeer diverse sectoren en zijn zowel voor hoog-, midden- als laaggeschoolden interessant.” getuigt Nathalie. Geïnteresseerde werkgevers uit de regio kunnen (gratis) hun vacature plaatsen door contact op te nemen met het TIA team. Zij kunnen via TIA een nieuwe pool aanspreken van extra gemotiveerde medewerkers. Op 17 september wordt bij SPK een infoavond voor werkgevers georganiseerd. Inschrijven kan via de SPK website.