Thuistalent In Actie (TIA) nu voor iedereen die flexwerk zoekt/heeft

Het platform www.tiawerkt.be reikt handige tips en tricks aan voor huismoeders en -vaders, die na een tijdje thuis voor de kinderen terug aan de slag willen. In een bijhorende vacaturedatabank kunnen deze thuistalenten gericht op zoek gaan naar een flexibele werkopdracht. 

Met `www.tiawerkt.be’ spelen projectenorganisatie SPK vzw uit Turnhout en partners in op de trend van `Het Nieuwe Werken’ (HNW) dat flexibel werken mogelijk maakt. Het nieuwe Vlaamse platform is een soort mini-arbeidsmarkt waar vraag en aanbod elkaar kan ontmoeten. Het verschil met andere vacaturedatabanken is dat bij TIA geen voltijdse functies staan, maar taken of opdrachten die flexibel zijn uit te voeren in tijd en/of plaats.

“Via andere kanalen is het vaak tijdrovend en omslachtig om uit te komen bij de ideale job.”, getuigt Stephanie Nuyens, één van de TIA-medewerkers. “De flexibiliteit van mijn huidige TIA-job is een win-win. Wanneer het druk is op de werkvloer dan probeer ik zoveel mogelijk dagen te werken en andersom. Het grote voordeel voor mij zijn de flexibele uren en het feit dat ik een deel van mijn taken ook van thuis uit kan behandelen.”

Annelies Claes (vzw KIKO) werfde een TIA aan voor het wegwerken van administratieve achterstand. “Ik bekeek TIA aanvankelijk als een experiment met de houding van ‘baat het niet, schaadt het niet’. Uiteindelijk ben ik er erg tevreden over; de matching en de communicatie via de website verlopen erg goed waardoor ik heel erg snel een medewerker gevonden had. Een zeer gemotiveerde medewerker trouwens met erg goede kwalificaties! Ze heeft de opdracht met goed resultaat en binnen de vooropgestelde termijn volbracht. Ik zal in de toekomst zeker opnieuw een beroep doen op TIA.”, zegt Annelies Claes.

Vorige week beoordeelde het Europees Sociaal Fonds (ESF) het TIA-project positief op de criteria “innovatie, bruikbaarheid, toegankelijkheid, overdraagbaarheid en diversiteit”. TIA mag nu het kwaliteitslabel van een ESF gevalideerd product dragen. Daarnaast krijgt het partnerschap de mogelijkheid om de werking verder te verspreiden in een extra disseminatiejaar.

Gezien de grote vraag naar flexibele werkopdrachten wil het partnerschap het komende werkjaar ook andere werkzoekenden toegang geven tot de databanken van TIA. Vanaf 1 april 2014 kan iedereen die op zoek is naar flexibel werk terecht bij TIA. De informatieve website en de actieve begeleiding blijven wel gericht op moeders en vaders die thuis zijn voor de zorg van de kinderen en/of het gezin en geen uitkering hebben. Dit om de kansen op flexibel werk voor deze groep te maximaliseren.

Ondertussen zijn er reeds 300 TIA-kandidaten die een profiel aanmaakten op de TIA-website. Zij hebben momenteel de keuze tussen een 150-tal flexibele job-opdrachten.

Het TIA partnerschap bestaat uit SPK vzw Turnhout, Initinere, VDAB, Randstad, Resoc Kempen, Vormingsfonds voor Uitzendkrachten en Voka Kempen.