Saunafabrikant Thermalux uit Herentals komt met een nieuwigheid op de markt: een buitensauna die samen met een tuinhuis of berging in 1 kubus wordt gebouwd. “We zijn op het idee gekomen omdat onze klanten ernaar vroegen”, zegt zaakvoerder Mario Mertens.

“De vraag naar buitensauna’s is de jongste jaren enorm gestegen”, weet Mertens. “In het begin maakten we vooral binnensauna’s, maar nu ligt dat helemaal anders. Mensen gaan kleiner wonen en hebben vaak niet de ruimte om binnen een sauna te installeren. Daarom is er veel vraag naar buitenmodellen. Tegelijk vroegen ze ons of het niet mogelijk was om daar een ‘kotteke’ bij te bouwen waarin ze een schop of een grasmaaier konden opbergen en zo zijn we deze kubus gaan ontwikkelen.”

Geen klassieke verkoop
Thermalux heeft de ‘sauna met berging’ recent gelanceerd in een infrarood- en een Finse saunaversie en de reacties zijn enthousiast. “We kregen al een bestelling uit Zuid-Engeland en Zweden. Via onze websites organiseren we onze verkoop rechtstreeks, zonder het klassieke kanaal van verdelers. Met een kraan wordt de sauna bij de klant op zijn plaats gezet en moet enkel de stekker nog maar worden ingestoken.”

Het bedrijf beschikt over een showroom op de Lichtaartseweg in Herentals en een eigen productievestiging in Grobbendonk. Er werken in totaal 6 mensen. De onderneming werd in 2010 opgericht door Mario Mertens, die van opleiding kinesitherapeut is en een tijdlang een eigen praktijk uitoefende. Vanuit zijn begeleiding van mensen met chronische pijn en vermoeidheid ontwikkelde hij een efficiënte technologie en stak hij de klassieke sauna in een modern kleed.