Wie een soep of lunchgerecht bestelt in de nieuwe pop-up van Foodmaker in Hasselt, krijgt die geserveerd in een eetbaar bord. Een innovatie van CEO Lieven Vanlommel en zijn team in Westerlo in het kader van het verduurzamen van het bedrijf. Op die manier wordt afval gespaard.

De borden zijn gemaakt van een mengeling van geplette groenten en granen zoals biet en tarwe. Die worden vervolgens verwerkt tot een pap en in een mal gebakken. Je kan ze vergelijken met een cracker of een hostie.

De soep dringt geleidelijk in de kom, die tot een uur bruikbaar blijft. De borden voor de salades houden het langer uit, tot 4 uren. “De meeste mensen eten het soepbord mee op”, leert Lieven Vanlommel na de eerste dagen. “De borden van de slaatjes zijn dikker en harder. De meeste klanten bijten er wel eens in, maar daar blijft het bij. Hoe dan ook: wanneer we ze bij het groenafval gooien, zijn ze na 30 dagen gecomposteerd.”

Ook elders
Foodmaker wil de eetbare borden volgend jaar ook introduceren in zijn vestigingen in Antwerpen, Gent, Brussel en Vilvoorde. Verder wil het die lanceren op festivals als Tomorrowland, waar ze jaarlijks 30.000 bezoekers bevoorraadt.

“De volgende uitdaging is eetbaar bestek. Daar moeten we nog wat testen op doen om te voorkomen dat mensen na de eerste beet enkel het stokje nog overhouden”, aldus nog Lieven Vanlommel.

Na de pop-up volgt volgend jaar een permanente vestiging op de Botermarkt in Hasselt.