Herentals-FietstHerentals Fietst en Feest, dat dit jaar plaatsvindt op 28 en 29 juli, krijgt af te rekenen met de gevolgen van de terreurdreiging. Het 29ste Baltaljon Logistiek uit Grobbendonk heeft laten weten dat het geen manschappen kan leveren voor de op- en afbouw en dat brengt de organisatie flink in de problemen. Die moet nu op zoek naar een oplossing. Herentals Fietst en Feest heeft een breed draagvlak bij de lokale ondernemers, die in grote getale de VIP-tafels bevolken tijdens het na-Tourcriterium.

“Heel jammer”, reageert voorzitter Charles Van de Wouwer. “Maar wij begrijpen perfect dat het leger op dit moment andere prioriteiten heeft. Wij respecteren de beslissing van het 29ste bataljon en vinden het zelfs evident dat wij in deze tijd moeten wijken. Maar dat stelt ons wel voor één van de zwaarste problemen uit onze geschiedenis, want we moeten een 50-tal extra vrijwilligers vinden. Of diep in onze portemonnee tasten.”

Zwaarste klus
De legereenheid was al een partner sinds de start in 2005. In ruil voor een sterke visibiliteit en een wielerwedstrijd voor militairen maakte het bataljon manschappen vrij voor de zwaarste fysieke klus: nadars plaatsen en opladen.

“Door het wegvallen van de steun van het 29ste resten ons maar twee keuzes”, zegt Bart Timperman. “Ofwel vinden we extra vrijwilligers om op donderdagochtend alles te plaatsen en op donderdagnacht een groot deel weg te halen. Per shift denken we aan 25 à 30 mensen. In een tijd waar we al moeite hebben om vrijwilligers te vinden, wordt dat geen simpele klus. Ofwel zoeken we een firma om dit te doen, maar dan zal er minstens een toprenner minder aan de start staan. We zijn deze twee opties nu aan het uitwerken en bestuderen. We overleggen daar ook nog over met de stad.”