Het is niet langer nodig om taxussnoeisel bij te houden en apart te leveren in het containerpark. Intercommunale IOK Afvalbeheer stopt met de selectieve inzameling omdat de markt oververzadigd is en de prijzen gekelderd zijn.

IOK Afvalbeheer werkte de voorbije 8 jaar samen met de firma Van Hulle uit Maldegem. De firma liet weten dat ze het taxussnoeisel niet meer komen ophalen op de Kempense containerparken en dat er geen vergoeding meer is voor het snoeisel.

“Dat is op zijn minst gezegd een heel moeilijke beslissing geweest”, zegt Bart Van Hulle van boomkwekerij Van Hulle en initiatiefnemer van Vergroot de Hoop aan onze collega’s van Made in Oost-Vlaanderen. Het jonge snoeisel van taxus bevat baccatine, een grondstof voor de aanmaak Taxol. Dat is een geneesmiddel tegen diverse vormen van kanker. Initiatieven zoals Vergroot de Hoop stimuleerden de afgelopen jaren de inzameling van taxussnoeisel via onder andere de containerparken.

Te veel snoeisel
“Wanneer een particulier zijn taxussnoeisel zelf naar het containerpark bracht, doneerden wij de loonkost die gelijk staat aan het snoeien van de haag”, legt Bart Van Hulle uit. “In 2006 zijn we daar lokaal mee begonnen. Tijdens de zomer hebben we als boomkwekerij namelijk minder werk en via contacten met de farmaceutische sector zijn we daar ingerold. Maar er was veel meer nodig, en vandaar is het idee ontstaan om dit in grote getalen te verzamelen onder de noemer Vergroot de Hoop.” Het project werd zo uitgerold in grote delen van de Benelux.

De jongste jaren hebben snoeiers, niet altijd op een legale manier, deze hagen in overvloed geschoren. Een probleem dat zich al 3 à 4 jaar in extreme vormen voordoet. “Verschillende instanties hebben geprobeerd om dit tegen te houden, maar nog met onvoldoende resultaat.” Enkele organiserende bedrijven zetten daarom hun inzamelacties deze zomer niet meer verder. “Er is te veel snoeisel en het snoeien wordt aan een prijs aangeboden waardoor we het project niet meer kunnen verderzetten.”