Tandlabo toont je virtuele glimlach

Je bent aan een tandprothese of een implantaat toe? Zeker geen leuke uitdaging. Hoe zal je glimlach er straks immers uitzien? Adriaens Guy Dental Labo uit Mol heeft daar een gedigitaliseerde oplossing op gevonden. Je kunt er nog voor de werkzaamheden op een virtueel model zien hoe je nieuwe tanden je persoonlijkheid zullen beïnvloeden.

Tandlabo’s werkten tot nog toe veelal in systemen van try and error. De labo’s hebben in dit opzicht geen contact met de patiënt. Ze volgen de aanwijzingen op van de tandarts. Dat geeft vaak nogal wat complicaties. “Wij hebben die werkwijze aangepast”, zegt Guy Adriaens . “Wij werken met gipsmodellen waarop we videô-opnames van de patiënt en zijn gezicht verwerken. Op die manier kunnen we virtuele beelden maken van de protheses en de implantaten. De patiënt weet dus op voorhand wat hem te wachten staat.”
De technologie is eigen knowhow van Guy Adriaens zelf. Hij heeft er overigens een patent op genomen. Hij hoopt die op termijn te kunnen commercialiseren.

Het Molse tandlabo is uitgerust met de meest geperfectioneerde apparatuur. Zo een freesapparaat dat tot 0,001 millimeter nauwkeurig werkt. Het bedrijf wordt gerund door het echtpaar Adriaens en werkt met verscheidene onderaannemers.