Vrijdag 8 december vindt bij de VDAB in Herentals de eerste Talentenmarkt plaats, een bijzondere jobbeurs die de focus legt op werkplekleren. Het initiatief van Voka-Kempen brengt een 30-tal bedrijven met vacatures in contact met werkzoekenden, die op basis van hun talenten en niet zozeer hun diploma’s kansen krijgen. Via werkplekleren en begeleiding moeten die openstaande vacatures helpen invullen.

De VDAB in de Kempen heeft het voorbije jaar ruim 15.000 vacatures ontvangen, wat een stijging is van 22% tegenover het jaar voordien. Vooral naar technici, administratief personeel en werknemers voor de bouwsector is veel vraag, net als schoonmaak- en onderhoudspersoneel en verkopers. “Deze context kan heel wat hoger opgeleide of technisch geschoolde werkzoekenden snel aan een nieuwe job helpen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de mensen die bij Philips Turnhout moeten afvloeien”, zegt gedelegeerd bestuurder Renilde Craps van Voka-Kempen.

Voor anderen is de zoektocht moeilijker. Tegelijk is het vinden van medewerkers met het juiste profiel voor bedrijven vaak een uitdaging. In de zoektocht naar oplossingen neemt Voka een regisseursrol op. Samen met de arbeidsbemiddelaars startte de organisatie het Welt-traject op, wat staat voor werkervarings- en leertrajecten. Dat brengt talentvolle werkzoekenden en werkgevers aan de hand van werkplekleren en doorgedreven begeleiding dichter bij elkaar.

Op de werkplek
“In dit traject leren werkzoekenden de job op de werkplek, terwijl werkgevers worden geholpen om nieuwe medewerkers kansen te geven op basis van talenten en niet langer op basis van diploma’s. Ook doelgroepen zoals 50-plussers, laaggeschoolden en mensen met een (arbeids)beperking krijgen hierdoor meer kansen”, benadrukt Renilde Craps.

Hierin kadert dus de Talentenmarkt in Herentals. Een 30-tal bedrijven en meer dan 200 werkzoekenden nemen deel. Zo’n 75 arbeidsbemiddelaars en coaches zijn aanwezig om hen te ondersteunen.