Dienstenchequebedrijf ’t Plankske, met hoofdkantoor in Oud-Turnhout, heeft samen met maatwerkbedrijf Lidwina uit Mol een duurzame kledinghoes ontwikkeld. Die moet de wegwerp plastic hoezen vervangen die de kledij beschermen wanneer ze wordt opgehaald in de strijkateliers. Intussen zijn er al enkele honderden van gemaakt.

Plastic hoezen werden veelvuldig gebruikt in de 6 strijkateliers van ’t Plankske, verspreid over de Kempen. Begin dit jaar gingen zaakvoerders Nadine en Martine Robben op zoek naar een duurzaam alternatief en klopten aan bij Lidwina, die een afdeling Snit & Naad onder dak heeft.

Veel enthousiasme
“Na een bezoek aan de afdeling was het voor ons al snel duidelijk dat de aanwezige naaisters met veel enthousiasme en de nodige bekwaamheid aan onze opdracht zouden beginnen”, vertellen de zaakvoerders. “We legden duidelijk uit wat we nodig hadden. De kledinghoes moest voldoende groot zijn, de stof soepel en uitwasbaar, een naametiket van de klant moest aanwezig zijn,… Al snel hadden de naaisters een ontwerp klaar. We kozen samen een geschikte stof en even later was de eerste proefversie een feit. Na onderling overleg deden we nog kleine aanpassingen en enkele weken later waren de eerste honderden hoezen klaar.”

De herbruikbare kledinghoezen worden aan 5 euro verkocht aan de klanten van ‘t Plankske. Het bedrijf rekent erop dat het merendeel er gebruik van maakt om niet alleen het milieu te sparen maar ook om tewerkstellingskansen te creëren voor doelgroepmedewerkers bij de 2 Kempense bedrijven. ’t Plankske heeft zo’n 150 huishoudhulpen en 60 strijksters in dienst. Bij Lidwina werken 500 mensen.