Het opleidingscentrum van Syntra aan de Kempenlaan in Turnhout sluit op 30 september 2017 de deuren. Reden is het teruglopend aantal cursisten de voorbije 10 jaar. De directie maakte ook de intentie bekend om de 15 werknemers te ontslaan. “We zoeken naar een individuele oplossing voor de cursisten van de langlopende opleidingen”, zegt algemeen directeur Peter Aerts van Syntra AB.

Op dit moment volgt een 1.000-tal cursisten een langlopende opleiding, waaronder een 120-tal leerjongeren die via een leercontract 1 dag per week les volgen en 4 dagen per week bij een baas werken. Daarnaast is er een uitgebreid aanbod van kortlopende opleiding, die op jaarbasis worden gevolgd door enkele honderden mensen.

“We zien over heel Syntra het aantal cursisten teruglopen, maar in Turnhout is dit meer dan elders. We nemen nu deze maatregel om de toekomst van Syntra AB in zijn geheel veilig te stellen. Op die manier kunnen andere campussen en opleidingen behouden blijven”, aldus de algemeen directeur.

Uitwijken naar elders
Cursisten kunnen dit schooljaar nog uitdoen. “Voor wie in zijn laatste jaar zit, is er geen probleem”, zegt Peter Aerts. “Wie nog langer moet doen, kan daarvoor terecht in onze andere vestigingen. In onderling overleg wordt bekeken wat de best mogelijke oplossing is.” Syntra AB beschikt nog over centra in Antwerpen, Mechelen en Leuven. In Leuven verdwijnt ook de mogelijkheid om via leertijd een vakopleiding te volgen.

De vaste werknemers in Turnhout zullen worden ontslaan en ook voor de docenten komt er een einde aan de samenwerking. “De docenten zijn mensen vanuit de praktijk die hun kennis bij ons komen doorgeven. Met hen sloten we sowieso maar tijdelijke contracten voor een schooljaar”, aldus nog de algemeen directeur. Wat er met de gebouwen zal gebeuren, staat nog niet vast. “Daarover is nog geen beslissing genomen, maar de kans bestaat dat die zullen worden verkocht.”