Sumitomo investeert mee in windmolenparken

De Japanse industriële groep Sumitomo, met een vestiging Warehouse aan de Antwerp East Port in Grobbendonk, stapt in de Vlaamse offshorewindparken Belwind en Northwind. De Japanners investeren meer dan 100 miljoen euro en verwerven zo een belang van 39 procent in Belwind en 33,3 procent in Northwind. Vandaag zijn de aandeelhouders van Parkwind, de holding boven de twee windmolenparken, de groep Colruyt, Korys – dat is de investeringsholding van de familie Colruyt – en het Vlaamse investeringsfonds PMV. “Door met deze partner in zee te gaan, versterkt Parkwind zijn mogelijkheden om de productie van duurzame energie op zee uit te bouwen”, zegt Wim Biesemans, CEO van Parkwind.

Het offshorewindpark Belwind, 46 kilometer voor de Belgische kust op de Bligh Bank gelegen, is al sinds 2010 operationeel. Met 55 turbines heeft het een geïnstalleerde capaciteit van 165 megawatt. “Er zijn plannen om het park uit te breiden met 55 turbines, hiervoor zullen Parkwind en Sumitomo samenwerken. Onze capaciteit zou daardoor kunnen verdubbelen.” Northwind wordt momenteel opgebouwd op de Lodewijkbank, 37 kilometer voor de kust. Voor de capaciteit van 216 megawatt moeten tegen midden 2014 zo’n 72 windturbines zorgen.

Voor Sumitomo is het de eerste investering in offshorewindprojecten. De Japanners hebben al ervaring met windparken op het vasteland in de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. “Sumitomo is momenteel nog niet aanwezig op de Europese markt en het is ook daarom dat ze een partnerschap met ons aangaan”, besluit Biesemans. Sumitomo is in België ook al actief in chemie, vastgoed en tandwielkasten (Hansen Industrial Transmissions).