Studiecentrum voor Kernenergie krijgt 12,5 miljoen euro voor onderzoek

Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol krijgt 12,5 miljoen euro van GDF Suez (Electrabel) voor onderzoek naar onder meer de corrosie van de reactorvaten in kerncentrales.

De Frans-Belgische energiegroep GDF Suez, waarvan Electrabel een dochteronderneming is, heeft een raamakkoord afgesloten met het SCK voor onderzoeksprojecten over een termijn van vijf jaar. Een van de onderzoeken is dat naar de corrosie van staal. Twee kerncentrales van Electrabel (Doel 3 en Tihange 2) lagen tien maanden stil nadat bij een controle in de wand van de reactorvaten ‘scheurtjes’ bleken te zitten.

Behalve onderzoek naar metaal en corrosie, wordt ook een nieuw systeem ontwikkeld voor het meten en monitoren van radioactiviteit in de buurt van reactoren. Zo kunnen ze ook lagere dosissen meten.

Een ander onderzoeksproject gaat dan weer over het reduceren van kernafval. Zo gaan ze proberen om micro-organismen in te zetten om laag-radioactief afval dat bijvoorbeeld van ziekenhuizen komt, in omvang te beperken. Nu wordt dat afval nog opgeslagen.