Er hingen donkere wolken boven het striptijdschrift Stripgids, uitgegeven door Strip Turnhout vzw, toen de Vlaamse overheid vorig jaar de subsidies flink terug schroefde. Maar kijk, een nieuwe redactieploeg bedacht een vernieuwend concept zodat vandaag het nieuwe blad kon worden voorgesteld. Dat is voortaan betalend.

Turnhoutenaar Jan Smet ging in 1974 van start met Stripgids en was de eerste in Vlaanderen die strips als een volwassen medium behandelde. In 2001 stopt het blad, maar de jaarlijks Stripgidsprijs – later Bronzen Adhemar – bleef bestaan. Vandaag is dat nog altijd de belangrijkste Vlaamse stripprijs. Onder impuls van Hoogstratenaar Toon Horsten lanceerde Strip Turnhout in 2006 een nieuwe Stripgids, die in heel Vlaanderen gratis werd verspreid. En nu is er dus de derde versie.

Gesigneerde tekening
De nieuwe redactie bestaat uit Roel Daenen, Karl van den Broeck, Nix, Judith Vanistendael, Simon Spruyt en Marc Legendre. Ook founding father Jan Smet blijft aan boord. Die mocht vanmiddag trouwens het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Het blad verschijnt voortaan 2 keer per jaar en wordt betalend. In elk nummer zit voor de abonnees een exclusieve, gesigneerde tekening van Nix.

“Zoals mensen bij de stad Hasselt aan jenever denken, is het onze ambitie om de band tussen de stad Turnhout en strips aan te halen”, sprak burgemeester Eric Vos bij de presentatie. “In september is onze academie de eerste in Vlaanderen die cursussen striptekenen aanbiedt.”

Voorzitter Bart Wuyts: “We werken aan de toekomst, met onder meer een aanwezigheid op de voornaamste stripevenementen in heel België, de heropstart van het Europese netwerk van striporganisaties en -festivals, de uitreiking van de Bronzen Adhemar en de Willy Vandersteenprijs, de Scriptieprijs voor de Strip en de voorbereidingen van een Vlaamse Dag van de Strip.”

De nieuwe Stripgids ligt vanaf 15 juni in de winkel.