Streekproducten naar het rusthuis

streekproductenDe vzw Rurant uit Geel heeft 23.000 euro Leader-subsidies toegewezen gekregen op een totaalbudget van 36.000 euro om het gebruik van streekproducten in zorginstellingen in de provincie Antwerpen te promoten. “Internationale studies wijzen uit dat er bij zorgbehoevenden positieve gezondheidseffecten zijn bij het gebruik van streekproducten”, zegt Wim Poelmans van Rurant. In januari start een proefproject bij de instelling Lindelo in Lille.

“Wanneer je mensen vertelt waar hun voedsel vandaan komt en hen ook laat kennismaken met de producenten, dan stellen we vast dat dat effectief leidt tot een betere voedselopname bij zorgbehoevenden. Ze krijgen dan voedsel uit de streek waar ze veelal hun hele leven hebben gewoond en dat zorgt voor een extra beleving. Door een betere voedselopname hebben ze minder medicatie nodig en verhoogt hun algemeen welzijn”, legt Wim Poelmans uit.

Belemmeringen
Een aantal belemmeringen staat het gebruik van streekproducten in zorginstellingen in de weg. “Producenten krijgen te maken met aanbestedingsprocedures, de wet op de voedselveiligheid en met de distributie, een algemeen probleem bij kleine producenten”, zegt Wim Poelmans. “Al die factoren gaan we van naderbij bekijken.”

In een eerste fase van het project Zorg met Streeksmaak worden samen met de kok van Lindelo gerechten ontwikkeld en uitgetest en proeverijen voor de bewoners georganiseerd. Tegelijk komen er initiatieven om andere zorginstellingen uit de provincie Antwerpen in contact te brengen met lokale producenten. Distri Kempen, een samenwerkingsverband van Kempense producenten van streekproducten, zal fungeren als distributiepartner.