Streeklekkers in een boek

elexir d'anversDe Turnhoutse journalist Dominic Depreeuw heeft een boek klaar over Antwerpse streekproducten. In ‘Stad aan de Stoof’ laat hij de lezer kennismaken met een 20-tal producenten, onder meer van de Elexir d’Anvers, Wycam’s borstbollen, Roggeverdommekes en Mokatines. Chef-kok Wim Rubbens bedacht een aantal recepten met deze ingrediënten.

De opdracht voor het boek kwam van de vzw Rurant, met thuisbasis in Geel. Dominic Depreeuw: “De reden om het boek te maken is dat Antwerpenaars te weinig weten van het bestaan van die producten. Op dat vlak heb ik de indruk dat we daar in de Kempen verder mee staan en dat mensen de geitenkaas van Polle en de Postelkaas toch meer beschouwen als iets van bij ons.”

Tijdens zijn research deed de journalist verrassende ontdekkingen. “Chocolatier Goossens bijvoorbeeld is een leverancier van het Witte Huis. Wanneer president Obama op staatsbezoek gaat, maakt hij het wapenschild in chocolade als relatiegeschenk.” Nog een ander wetenswaardigheidje: Toon Hermans was een grote fan van de borstbollen van Wycam’s. Hij sloeg ze in stukjes en stak ze tijdens zijn show ongezien in zijn mond.

‘Stad aan de Stoof’ is te koop in elke Standaard Boekhandel van de provincie Antwerpen.