Stijgende productievraag doet DAF Trucks investeren

dafDe productie bij DAF Trucks in Oevel (Westerlo) gaat opnieuw in stijgende lijn. Er komen meer bestellingen binnen voor het nieuwe DAF XF-model. Vanwege de hoge vraag worden vanaf 26 augustus 184 CF- en XF-modellen per dag gebouwd, in plaats van 164. Daarvan worden 162 in Eindhoven/ Oevel gebouwd en 22 in het Britse Leyland. “Vanaf 1 januari wordt in de Europese Unie de Euro 6-wetgeving van kracht, waardoor trucks aanmerkelijk duurder worden. Veel vervoerders vervangen daarom vervroegd hun wagenpark, wat op dit moment resulteert in een stijgende vraag naar trucks”, verklaart president-directeur Harrie Schippers.

Sinds dit voorjaar bouwt DAF Trucks in de assen- en cabinefabriek in Oevel het vernieuwde model van de DAF XF. Die voldoet aan de strenge Euro 6-normen voor de uitstoot van de motor die vanaf volgend jaar verplicht zijn. De vrachtwagen is ook 6 tot 7 procent zuiniger dan de vorige wegreuzen. De Nederlandse vrachtwagenbouwer investeerde daarom voor enkele tientallen miljoenen euro in de vestiging in Oevel (Westerlo). Er kwamen in de cabinefabriek 37 lasrobots bij en alle productiecellen zijn vernieuwd. “De economische omstandigheden blijven uitdagend. We kunnen er trots op zijn dat we het productievolume van 164 CF- en XF-trucks per dag ook het afgelopen halfjaar hebben kunnen vasthouden, terwijl de Europese markt zo’n 12 procent kleiner was dan in dezelfde periode vorig jaar.”

In 2009 kreeg het bedrijf nog te maken met het dramatische ontslag van 350 mensen. De economische crisis liet het bedrijf de afgelopen jaren niet toe om veel extra werknemers aan te werven, maar dankzij de extra productie kan dat nu wel. In totaal werft DAF Trucks tweehonderd mensen aan, verspreid over de vestigingen in Eindhoven en in Oevel en in mindere mate in Leyland (Engeland). Er werken bij DAF wereldwijd meer dan 2 000 werknemers. DAF Trucks is Europees marktleider in het segment van de zware trekkers.