Stichter van Sopraco Paul Oeyen overleden

sopracoPaul Oeyen, stichter van het vleesbedrijf Sopraco uit Geel, is overleden na een ziekte. Hij werd 79 jaar. Door het plots wegvallen van zijn vader nam hij op 16-jarige leeftijd zijn veehandel over en bouwde die uit tot een vooraanstaand vleesbedrijf.

Paul Oeyen werd geboren in Retie en startte in die gemeente zijn ondernemerscarrière. Naast de veehandel opende hij er Den Diepvriezer, waar mensen een kluisje in een diepvries konden huren om hun vlees en groenten te bewaren. Vanuit de kalverhandel ontstond in 1982 het bedrijf Vilatca, actief in kalvermelk en waaruit later Sopraco ontstond.

Groep Sopraco heeft zijn hoofdzetel bij het slachthuis in Geel en overkoepelt anno 2016 naast een kalver-, varkens- en rundveehouderij ook een productie-eenheid voor veevoeders, een slachthuis, een verwerkingsbedrijf voor geportioneerd en gegaard vlees en een eigen logistiek bedrijf. In totaal verschaft de Groep Sopraco rechtstreeks en onrechtstreeks werk aan zo’n 500 medewerkers. De zonen Jan en Willy Oeyen zijn ook al vele jaren in de onderneming actief.

Paul Oeyen onderging in de zomer van 2013 een zware operatie, maar herstelde daar goed van. “Tot de week voor Kerstmis was hij in het bedrijf actief”, zegt zijn zoon Jan. Veehandel en naar veemarkten gaan waren zijn leven.

Paul Oeyen wordt zaterdag 27 februari om 12 uur begraven in de centrumkerk van Retie, het dorp waar hij 40 jaar heeft gewoond en gewerkt en waar het merendeel van de familie woont. Op vrijdagavond is er een gebedswake na de eucharistieviering van 18.30 uur.