“Steunmaatregelen dringend nodig”

Jan HendrickxNaar aanleiding van de ontslagen bij DAF in Oevel en Philips in Turnhout vraagt Voka – KvK Kempen dringend steunmaatregelen van de overheid.

“In de eerste plaats gaan onze gedachten uit naar de 270 mensen en hun gezinnen die zo vlak voor de feesten hun baan dreigen te verliezen”, zegt Jan Hendrickx, algemeen directeur van Voka – Kamer van Koophandel Kempen. “Opnieuw zien we de effecten van de loonhandicap op de jobs in onze regio. Het arrondissement Turnhout is intussen erkend als ontwrichte zone. Het is ontzettend belangrijk dat de hierbij horende maatregelen snel van kracht worden.”

Loonhandicap
“Spijtig genoeg komt het nieuws over de ontslagen bij Philips niet als een verrassing”, vertelt Hendrickx. “De site in Turnhout fabriceert traditionele verlichting en deze technologie moet het afleggen tegen de nieuwe LED-technologie. Omwille van de loonhandicap gebeuren de investeringen in deze nieuwe technologie niet in Turnhout maar op andere markten. Gelukkig nemen onze nieuwe regeringen hun verantwoordelijkheid en worden er maatregelen genomen die onze competitiviteit zullen versterken. Deze komen echter te laat voor heel wat bedrijven uit onze regio. Hierdoor dringen extra maatregelen zich op.”

De Turnhoutse regio is historisch een sterk industriële regio en voelt hierdoor altijd snel de gevolgen van een crisis. Door eerdere herstructureringen in de regio is het arrondissement Turnhout vorig jaar door de Federale regering al erkend als ontwrichte zone (regio in moeilijkheden met meer dan 500 verloren jobs in minder dan drie jaar). “Belangrijk is dat de federale regering nu heel snel werk maakt van de maatregelen die horen bij deze erkenning”, besluit Hendrickx.