Harde winter goede zaak voor Janssens Smeets

fertigreenDe handelsmaatschappij Janssens Smeets uit Grobbendonk heeft een uitstekend boekjaar 2011/2012 achter de rug. “Dat heeft veel te maken met de sterke verkoop aan strooizout”, zegt Inge Roosen. “In de winter van 2010 was er een tekort aan strooizout. In 2011 hebben de klanten hun voorzorgen genomen en massaal gekocht. Dat kun je merken aan onze gestegen omzetcijfers.”

Janssens Smeets realiseerde een omzet van liefst 43 miljoen euro, 40% meer dan in het jaar ervoor. Die groeicijfers werden ook ondersteund door de vlotte verkoop aan minerale meststoffen.

Het bedrijf verkoopt geen strooizouten en meststoffen aan particulieren.  “Wij leveren direct aan de tuincentra en de grote winkelketens. Die komen hun producten hier ophalen. Maar wij leveren ook. Wij beschikken op de site over een moderne afzakkingsinstallatie.” Janssens Smeets verkoopt onder de merknaam Fertigreen.

De verkoopmaatschappij uit Grobbendonk is een dochteronderneming van de Nederlandse groep van de Reijt uit Breda. Die heeft zich de laatste sterk sterk gepositioneerd op de buitenlandse markten. België en Janssens Smeets legden  daar een stevig fundament onder. In die mate dat de internationale export vanuit Grobbendonk gebeurt. Inge Roosen is immers aangeduid als exportmanager voor de groep. Zij moet wereldwijd fertilizers verder in de internationale markt zetten.

Dat de resultatencijfers niettemin toch in het rood doken schrijft Inge Roosen toe aan een aantal lopende investeringsprojecten op de site. Zo zijn er zonnepanelen geplaatst en wordt de magazijninfrastructuur vernieuwd.

Bij Janssens Smeets werken 17 mensen.

De harde winter van de afgelopen weken kan opnieuw een goede zaak zijn voor Janssens Smeets? “Dat durf ik nog niet zeggen. De mensen hebben in de afgelopen jaren zo massaal veel strooizout gekocht dat ik vrees dat de opgestapelde voorraden thuis en in de winkels nog altijd aanzienlijk groot zijn.”