Stenen pracht van Medussa imponeert duizenden

medussaJe zult ongetwijfeld ook al bewonderend gekeken hebben naar de honderden beelden langs de Liersesteenweg in Heist-op-den-Berg. De stenen pracht van Medussa intrigeert niet alleen, ze doet ook velen halt houden om even polshoogte te nemen.

De firma Medussa is gegroeid uit de hobby van Marc Goyvaerts en zijn vrouw Sonja. Die waren al zo’n 30 jaar geleden gepassioneerd door bouwmaterialen die enige historische of decoratieve waarde hadden. Toen werd nog veel vernietigd, ging veel verloren. Marc Goyvaerts en Sonja engageerden zich om de dingen te redden en maakten van hun hobby finaal ook hun zaak. Medussa verhandelt nu honderden authentieke historische bouwmaterialen, fonteinen, schouwen, beelden, vloeren, deuren en zelfs complete interieurs. “We zoeken onderhand heel de wereld af”, zegt Goyvaerts. “In die mate dat ook onze verkoop helemaal geïnternationaliseerd is. De inbreng van het internet is in dit opzicht bepalend.”

Toch is het vandaag zeker niet makkelijk meer. De modernistische stijl heeft een heel andere wereld gecreëerd waarin de bouwmaterialen van Medussa vaak alleen maar als curiosa overkomen. Ook de import/exportmodaliteiten en de overheidsrestricties remmen de activiteiten af. “Maar laat ons zeggen dat we hoe dan ook standhouden”, zegt Goyvaerts. Het koppel heeft ondertussen trouwens assistentie gekregen van dochter Debbie en haar vriend.

Medussa: uiteraard is dit een referentie naar de Griekse mythologie. Medusa was een van de Gorgonen, de vrouwelijke monsters met hun slangenharen en hun vervaarlijke tanden. Iedereen die haar aankeek… versteende. Of hoe Medusa op die manier een spoor van steen naliet. Ook in Heist-op-den-Berg.