Holle Bolle Gijs in de Efteling bestaat al jaren, maar systeemontwerper STC europe uit Balen gaat nu een stap verder. Samen met de Nederlandse firma Grijsen ontwikkelden ze een vuilnisbak die kan praten. Telkens iemand er iets ingooit, krijgt die een dankjewel of een andere boodschap. Na een testperiode in Amsterdam is de sprekende vuilnisbak klaar voor de verkoop.

De firma Grijsen Park- en Straatdesign uit Winterswijk (Gelderland) is een fabrikant van straatmeubilair zoals banken, boomroosters en afvalbakken. “Ik heb hen leren kennen op een beurs in Nederland”, doet Rudy Vanheukelen, CEO van STC europe, het verhaal. “Ze zijn naar ons gekomen omdat we er afficheerden met ‘Wij kunnen uw idee maken’. Hun idee was om een vuilnisbak auditieve boodschappen te laten uitsturen, in de aard van Holle Bolle Gijs. Daarop zijn we samen gaan zitten.”

Hufter proof
STC europe zou een elektronische unit ontwikkelen die in een vuilnisbak van Grijsen wordt ingebouwd, maar dat was sneller gezegd dan gedaan. “We hebben er meer dan een jaar aan gewerkt. Al bij het eerste gesprek kreeg ik te horen dat het ‘hufter proof’ moest zijn”, vertelt Rudy Vanheukelen. “In zo’n afvalbak wordt alles gegooid. De elektronica moest tegen de kou, regen, warmte maar ook tegen een ruwe behandeling door het gemeentepersoneel kunnen wanneer die de bak komen ledigen. Bijgevolg is onze elektronica nu van bijna militaire kwaliteit.”

“Het grote probleem was het detecteren van het afval. Ook een snoeppapiertje van 2cm op 2 moest worden opgemerkt. Tegelijk moesten we een oplossing bedenken dat de box niet zou blijven babbelen wanneer mensen hun hand in de vuilnisbak bleven houden.”

1.000 boodschappen
Afgelopen zomer werden in Amsterdamse parken 5 proefunits geïnstalleerd en op basis van de bevindingen meermaals verbeteringen doorgevoerd. In de buurt van zo’n afvalbak is geen papiertje te vinden. Vooral kinderen vinden het leuk en lopen graag naar de afvalbak om te horen wat die nu gaat vertellen. De slimme elektronica kan tot 1.000 verschillende boodschappen laten horen en geeft telkens weer een andere reactie wanneer er afval wordt gedropt.

“Wij bouwen de units en die worden door de mensen van Grijsen in de vuilnisbakken gemonteerd”, aldus nog Rudy Vanheukelen. “We zitten met ons bedrijf voor 90% in de automobielwereld maar maken nu een zijsprong. Intussen zijn we al verder aan het werken. Er komen vragen om de vuilnisbakken ook reclameboodschappen te laten uitsturen.” De stad Amsterdam heeft intussen 10 slimme vuilnisbakken besteld. “De interesse voor het product is zeer groot. Vanaf 2018 gaan we ermee de markt op.”

Wat zo’n vuilnisbak allemaal kan vertellen, hoor je in de kerstboodschap van de firma Grijsen.