StartUp2440: Geel gaat starters stimuleren

startup2440De stad Geel en een aantal lokale projectpartners willen met het project StartUp2440 jongeren en studenten prikkelen richting ondernemerschap. Het initiatief schiet uit de startblokken bij het begin van dit nieuwe schooljaar. Nog dit najaar opent de stad een jongeren-ondernemersloket als aanspreekpunt voor jongeren met advies op maat.

StartUp2440 moet een lokaal ecosysteem tot stand brengen waarin de stad, onderwijsinstellingen, lokale bedrijven, organisaties en studentenverenigingen de handen in mekaar slaan en samen zorgen voor een ondernemende omgeving. De projectpartners zijn Thomas More Kempen, KU Leuven campus Geel, Jeugdhuis De Bogaard en studentenvereniging Atomos.

Braindrain stoppen
Geel telt 4.706 studenten en 10.405 jongeren in totaal. “Als jongeren kiezen voor het ondernemerschap, vestigen ze zich meestal buiten Geel”, stellen de initiatiefnemers vast. Dankzij dit project wil de stad deze ‘braindrain’ stoppen.

In een eerste fase worden jongeren enthousiast gemaakt voor ondernemen en hun ondernemerschapsvaardigheden ontwikkeld. Daarna kunnen ze proeven van wat ondernemen concreet inhoudt aan de hand van stages en studentenprojecten, of ze krijgen hulp met het uitwerken van een eigen idee of concept. Ze worden ook uitgedaagd om zelf creatief te denken, bijvoorbeeld door het oprichten van pop-ups. In een laatste fase worden de jongeren met raad en daad bijgestaan om te komen tot een eigen, succesvolle onderneming.

Het project StartUp2440 ontvangt 500.000 euro aan subsidies, waarvan 40% vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Vlaanderen, 30% vanuit het Hermesfonds (Vlaams Fonds voor het Flankerend Economisch Beleid) en 30% vanwege de verschillende projectpartners.