Starter van de week: webshop tegen voedselverspilling blijkt rendabel

food outlet storeIn november vorig jaar startte Davy Tops uit Booischot als eerste in België met een ‘food outlet webshop’. Daarin biedt hij voedingsproducten aan die om een of andere reden niet meer in de supermarkt kunnen worden verkocht, bijvoorbeeld omdat de vervaldatum nadert of omdat de verpakking licht werd beschadigd. Na een testperiode weet de startende ondernemer nu dat hij er wellicht een rendabele zaak van kan maken.

Tops kwam op het idee na het zien op tv van een reportage over voedselverspilling. In Nederland, Frankrijk en Duitsland bestonden al dergelijke initiatieven, maar in België was hij de eerste. Gemiddeld bestaat zijn aanbod uit een 150-tal producten. “Ze zijn afkomstig van fabrikanten, importeurs, transporteurs, distributeurs”, somt hij op. “Om een bepaalde reden kunnen de goederen niet meer worden verkocht in de gewone supermarkt, hoewel ze nog perfect geschikt zijn voor consumptie.” Het gaat dan bijvoorbeeld om productieoverschotten, een fout op de verpakking, einde-seizoensproducten (Sinterklaas, Pasen), te kort tegen de vervaldag, enz. Ze worden 30 tot 70% goedkoper verkocht dan normaal in de winkel.

Breed publiek
Initiatiefnemer Davy Tops genoot een opleiding boekhouder en was aan de slag als financial controller wanneer hij tijdskrediet nam om deze zaak uit de grond te stampen. “Het ziet er meer en meer rooskleurig uit om er een inkomen uit te genereren”, zegt hij zoveel maanden later. “Al zal ik er niet rijk van worden”, voegt hij er onmiddellijk aan toe. “Ik werk samen met sociale kruideniers over heel België. Eind augustus open ik een vast verkooppunt bij De Cirkel in Herentals en er lopen nog meer gelijkaardige contacten.” Verder verlopen de verkopen via de webshop, waarna de producten ofwel kunnen worden afgehaald ofwel worden geleverd (gratis in straal van 10 km). “De klanten zijn heel divers”, zegt de ondernemer. “Het gaat van mensen die zich ook storen aan voedselverspilling tot mensen die het niet zo breed hebben. Geografisch bekeken gaat het ver. Ik kreeg vanmorgen nog bestellingen binnen uit Rotterdam en Zwolle in Nederland.” Tops laat ook nog weten dat potentiële leveranciers zich altijd mogen melden.

Hier vind je nog meer startende ondernemingen.