De van Beerse afkomstige Tom Deckmyn (32 j.) werkte 4 jaar voor Unizo en kwam in die periode op voor de belangen van ondernemers. Intussen mag hij zichzelf een ondernemer noemen, want begin dit jaar ging hij van start met Booming Tom, een bedrijfje in boomverzorging. “Al op mijn 14de was ik bezig in de natuur. Het zat er van jongs af in”, vertelt hij.

Adviseur Ondernemersvereniging stond op zijn visitekaartje van Unizo. Aanvankelijk werkte Tom Deckmyn voor Unizo Kempen en na de fusie voor Unizo Provincie Antwerpen. Tot de lokroep van een eigen bedrijf te sterk werd.

“Ik heb lange tijd getwijfeld”, bekent hij. “Ik zat in een comfortabele positie, met een loon op het einde van de maand. Nogal wat mensen die ik sprak over mijn plannen om een bedrijf in boomverzorging te beginnen, fronsten de wenkbrauwen, wat leidde tot nog meer twijfel. Anderzijds was ik bij Unizo voortdurend in contact met ondernemers en uiteindelijk verplichtte ik mezelf om de stap te zetten. Later zou ik gegarandeerd spijt krijgen moest ik het niet hebben geprobeerd.”

Vellen laatste optie
Met Booming Tom bekommert hij zich om het welzijn van bomen door die te snoeien, bij ziektes weer proberen gezond te maken, dode bomen weg te halen en nieuwe aan te planten. “Vellen is altijd een laatste optie, dat doe ik met pijn in het hart”, benadrukt hij. Voor het klimmen in de bomen bedient hij zich van touwen en hier komt zijn hobby als klimmer en een opleiding touwtechnieken goed van pas.

Om zich verder te bekwamen volgt hij een jaarcursus European Treeworker, wat hem aan het einde een attest oplevert. “De opleiding omvat zowel praktijk als theorie, evenals een luik bedrijfsvoering. Momenteel werk ik voornamelijk voor particulieren en heb ik een paar B2B-klanten, waarin ik verder wil groeien. Ook voor overheden wil ik graag werken en daarvoor heb je zo’n attest nodig. Gemeentebesturen worden er zich meer en meer van bewust dat ze met professionals moeten werken voor de verzorging van hun bomen. Nadien volgen de particulieren wel. Dus ja, ik zie zeker een groeiende markt.”

Tot slot nog een waarschuwing. “Er gebeuren veel ongevallen met het snoeien en vellen van bomen, en met het gebruik van een kettingzaag. Mensen laten dat best over aan een professional”, aldus nog Tom Deckmyn.