Vrijdag 5 mei wordt een hoogdag in het nog jonge leven van Seppe Verhoeven (21) en Kristof Geboers (32). Dan openen ze aan de Brand in Retie hun eigen bistro De Pro-portie. De 2 hebben veel ervaring in de horeca en vonden de tijd rijp voor hun eigen zaak.

Seppe begon op zijn 15de als jobstudent in de horeca, volgde intussen ook een horecaopleiding en werkte in brasserie Het Compromis in Retie. Kristof zijn parcours liep ook langs Het Compromis en verder langs het restaurant van sauna Hezemeer (Laakdal), Vin-Perdu (Oud-Turnhout) en de Retiese Watermolen (Retie).

“We hebben beide altijd de ambitie voor een eigen zaak gehad, maar zagen het niet zitten om dat alleen te doen”, vertelt Seppe. “In eerste instantie probeerden we Het Lindenhof op de markt in Retie over te nemen, maar de onderhandelingen met Alken-Maes liepen vast.” “Ik hoorde dat café/taverne Den Brand vrijkwam”, vult Kristof aan. “Een week later was het huurcontract al getekend.”

Tapasformule
Een paar dagen voor de opening is de zaak nog een werf, maar zijn de contouren duidelijk zichtbaar. Het donkere, verouderde interieur heeft plaatsgemaakt voor frisse kleuren, de scheve vloer voor een gladde parket. De menukaart is ook al klaar. “We kiezen niet voor de klassieke brasseriegerechten, want die worden in Retie al aangeboden”, zegt Kristof. “In de plaats hebben we allemaal kleine gerechten die de mensen kunnen combineren, een tapasformule.” Het aanpalende zaaltje wordt apart verhuurd.

Om te starten trekt Seppe de koksvest aan, maar de bedoeling is dat er spoedig een kok in dienst komt.