Hans Verboven (39 j.) uit Geel ruilt de academische deels voor de bedrijfswereld. De professor duurzaamheidsmanagement aan Universiteit Antwerpen richt het adviesbureau Sustacon op waarmee hij bedrijven begeleidt naar duurzaam ondernemen. ‘Business excellence’ noemt hij het zelf.

Hans Verboven is geen onbekende bij het Kempense bedrijfsleven. Hij nam al verschillende ondernemingen uit de streek mee in een duurzaamheidstraject: Beneens, Starmeal, Glacio/IJsboerke, Wilms maar ook de Stad Geel. Nu zet hij de formele stap naar de oprichting van een eigen adviesbureau.

“Iedereen spreekt over duurzaamheid, maar iedereen verstaat er iets anders onder. Het gaat voor mij alvast niet om fairtrade koffie of insectenhamburgers, maar om ‘business excellence’. Investeren in procesefficiëntie, de beperking van de ecologische voetafdruk van producten en diensten en het investeren in een mensvriendelijke organisatie leiden tot meer waarde, winst, welzijn en welvaart”, zegt Verboven. Met de steun van de Vlaamse overheid ontwikkelde hij de Sustatool, een methode om een integraal beleid te voeren.

10 nieuwe klanten
Met Sustacon willen Verboven en zijn team de bedrijfsvoering verbeteren vanuit een systematische aanpak. “We vertrekken van een assessment, stellen dan de beleidsvisie bij, formuleren verbetervoorstellen, begeleiden de implementatie en zorgen ten slotte voor monitoring door prestatie-indicatoren en de communicatie ervan.” Voor het eerste jaar mikt Sustacom op een 10-tal bedrijven of organisaties als nieuwe klanten.

Of hij geen schrik heeft om de veilige omgeving van de universiteit te verlaten? “Nee. Ik kom uit een ondernemersfamilie en ben allesbehalve de typische academische kamerplant. Ik geef graag les en het houdt me jong, maar ik ben al jaren ook naast de universiteit actief want dat houdt me scherp. Nu formaliseer ik die dubbele rol gewoon. Ik zeg anderen altijd dat ze beredeneerd hun passie moeten volgen omdat ze anders niet gelukkig kunnen zijn. Precies dat doe ik nu. Ondernemen zit in mijn DNA en ik heb er veel zin in.”