Naast een job in het onderwijs koos Liesbet Diestelmans (44 j.) uit Geel een klein jaar geleden voor een eigen bedrijfje. Dat kreeg de naam Pro4Paws en daarmee biedt ze hulp aan dieren met een beperking. De orthopedische hulpstukken die daarvoor nodig zijn, maakt ze zelf op maat van elk dier.

“Ik ben opgeleid in orthopedische technieken. Bij mensen welteverstaan”, vertelt Liesbet. “Ik heb in een orthopedisch bedrijf gewerkt en ben beginnen lesgeven bij Thomas More in Geel, zowel in orthopedie als in de afdeling dierenzorg. Die 2 samen hebben geleid tot de start van mijn eigen bedrijf.”

Dat lesgeven doet ze nog altijd, maar haar bedrijfje groeit uit tot een volwaardige halftijdse betrekking. “Ik help dieren met een beperking”, legt ze uit. “Wanneer een dier zijn knie niet goed kan gebruiken, maak ik daar een apparaat voor. Of ik bouw een rolstoel voor een dier met verlammingsverschijnselen. Na een operatie moet wel eens een gewricht worden vastgezet en dan zorgen we hiervoor, bijvoorbeeld via een brace of orthese.”

Vooral honden
Honden vormen het merendeel van het cliënteel, hoewel ezels, paarden en andere viervoeters ook mogelijk zijn. “Ofwel komen de mensen naar mij, ofwel ga ik ter plaatse. Particulieren vinden rechtstreeks de weg of ik word gecontacteerd door dierenartsen. Er zijn in ons land al enkele gelijkaardige bedrijven actief, maar die werken ook altijd met orthopedische hulpmiddelen voor mensen. Daarin wil ik mij onderscheiden: professionele apparaten maken enkel voor dieren. Wat ik doe, is nog vrij onbekend in België, in de Verenigde Staten bijvoorbeeld heb je hierin echt grote bedrijven.”

Pro4Paws is ondergebracht bij Hof ter Schommen in Geel-Larum, het bedrijf van haar man dat gespecialiseerd landbouwadvies geeft.