pascale verluytenArtisanaal handwerk is bezig aan een heropleving. Recent startte Pacale Verluyten (45) uit Geel als zelfstandig meubelstoffeerder onder de naam Stoffeerhuis. Van jongs af is ze gepassioneerd door stoffen en meubels.

Pascale Verluyten: “Meer en meer mensen willen opnieuw duurzaamheid, kwaliteit en originaliteit. Mensen zoeken iets uniek en kiezen daarom iets wat echt met de handen is gemaakt. Dat gaat ook veel langer mee. Ik werk bijvoorbeeld nog met kwalitatieve veren, een heel verschil met wat je bij de goedkopere meubelketens tegenkomt.”

Pascale volgde een opleiding als decoratrice en nadien ambachtelijk meubelstofferen aan de Stedelijke Nijverheidsschool in Antwerpen. Bij Syntra Limburg verdiepte ze zich verder in het hedendaagse meubelstofferen.

Uiteenlopende opdrachten
Haar opdrachten nu zijn heel uiteenlopend. “Dat gaat van antieke stoelen en zetels tot het vullen van kussen van auto’s en boten.” Klanten zijn meestal boven de veertig en zelfs heel wat gepensioneerden. “Maar ook jongeren vinden de weg”, benadrukt Pascale. “Denk maar aan de retro- en vintagestijl die bij hen populair zijn. Soms komen de meubels recht van de kringwinkel.”

“Een meubel stofferen is niet goedkoop”, geeft ze toe. “Maar ik werk met degelijke materialen die zoveel duurzamer zijn. Als ik iets hermaak, gaat het veel langer mee.”