Slagerij Donckers aan de Kruishuisstraat in Turnhout vierde afgelopen weekend zijn 1-jarige bestaan. Op de valreep ontvingen eigenaars Gert Donckers (27) en Sanne Verdonck (24) de officiële erkenning van de FOD Economie als ambachtsman. “Die erkenning onderstreept ons streven naar kwaliteit”, zegt het koppel.

Gert Donckers was 3 jaar aan de slag bij een beenhouwer in Brecht en 3 jaar bij een slager in Merksplas, zijn geboortedorp. Exact een jaar geleden kozen ze ervoor om voor zichzelf te beginnen. “We kenden de eigenaar van de beenhouwerij in Turnhout en wisten dat hij op zoek was naar een overnemer.”

80% zelfgemaakt
Het koppel legt de focus op zelfgemaakte producten. “Zo’n 80% van wat in de toog ligt, komt uit eigen atelier. Het kost veel werk om de charcuterie, salades en bereidingen allemaal zelf te maken, maar het verschil proef je en dat is onze drijfveer.”

Die keuze voor kwaliteit trekken ze door naar de vleeskeuze. Wat varkensvlees betreft, kiezen ze exclusief voor Duroc d’Olives en het rundvlees is afkomstig van Limousin-runderen. “Het duurt makkelijk 3 maanden vooraleer sommige stukken vlees in de toog liggen. Een hesp moet eerst 6 tot 8 weken drogen om vervolgens gezout of gerookt te worden.”

Sanne en Gert maken lange dagen, die meestal om 5 uur ’s morgens beginnen en doorlopen tot ‘ avonds 19 of 20 uur. “Het is hard werken, maar de zaak draait goed. In het begin hadden we een tegenslag omdat er werkzaamheden in de straat waren, maar nu hebben de klanten de weg gevonden.”

Naar eigen zeggen is Donckers de eerste slagerij en traiteur die zich in Turnhout en omstreken ambachtsman mag noemen. De FOD Economie kent de titel toe aan ondernemingen waar het authentieke karakter, de manuele aspecten en de kennis van het ambacht op de eerste plaats komen.