3 jaar geleden startte Nele Huysmans (24) uit Kasterlee haar modelabel NELE, waarmee ze momenteel lederen handtassen en brillenetuis op de markt brengt. Sinds kort is ze daar voltijds mee bezig en schakelt ze een versnelling hoger. Zo wil ze ook schoenen toevoegen aan het assortiment en het aantal verkooppunten uitbreiden. “Ik heb nu de juiste mensen gevonden om me te omringen”, zegt ze.

Nele studeerde in het middelbaar mode aan het Fresco-Paviljoen in Herentals en volgde aansluitend de mode-academie in Gent. “Maar dat was te algemeen en ben daar na 2 jaar mee gestopt”, vertelt ze. “Ik ben lederbewerking in het volwassenenonderwijs in Lokeren gaan volgen. Werken met leder is bijzonder aangenaam. Momenteel volg ik nog een opleiding schoenontwerp in Sint-Niklaas.”

De focus ligt momenteel op handtassen omdat ze daar het meeste ervaring in heeft. Het ontwerp gebeurt hier, de productie in Portugal. “De bedoeling is om ook te starten met schoenen, maar dat is veel complexer. Je moet aan de fabrikant precies uitleggen wat je wil. En je zit met verschillende maten en minimum oplages. Toch wil ik dat schoenen op termijn mijn belangrijkste activiteit worden. Mijn liefde voor schoenen is het grootst.”

Opboksen
Als jonge ontwerper opboksen tegen gevestigde waarden is niet eenvoudig. “Ze hebben veel capabele mensen in dienst en grote budgetten. Tegelijk heerst er vooral bij jongere mensen een mentaliteit waarbij ze niet bewust winkelen. Ze willen niet betalen voor duurzaam geproduceerde mode. Al merk ik dat er nu stilaan een shift aan het komen is. Elke week heb ik wel een moment waarbij ik denk: waar ben ik aan begonnen. Maar tegelijk doe ik niets liever.”

Nele Huysmans wil van NELE een label maken dat er staat. “Het moet herkenbaar zijn en ik wil niet meegaan met trends. Ik heb trouwens altijd mijn intuïtie gevolgd. Ik wil op termijn dat mijn klanten kiezen voor mijn kijk op mode.”

Meer recente starters en pas opgerichte ondernemingen vind je hier.