Mario Delarbre (44j.) uit Retie kookt al zijn hele leven in de betere keukens: De Watermolen (Kasterlee), ’t Zilte (Antwerpen), De Barrier (Houthalen),… In november vorig jaar zette hij de stap naar een bestaan als zelfstandige en legt hij zich toe op homecooking en kookworkshops.

“Ik ben altijd kok geweest in zaken met een zekere uitstraling”, vertelt Mario Delarbre. “Het zat al een paar jaar in mijn hoofd om zelf te gaan ondernemen. Maar dat doe je natuurlijk niet zomaar, om financiële redenen. Toen de zaak waar ik werkte – het Daemshof in Noorderwijk – tijdelijk dichtging om te verbouwen van feestzalen naar een bistro, zou ik een paar maanden thuis zitten. En vond ik dat het moment was gekomen.”

20 jaar ervaring
Onder de naam Delarbre Culinair Createlier brengt hij zijn 20-jarige kookervaring naar jouw huiskamer. “Ik ga bij mensen thuis koken. Dat zit trouwens in de lift door de vele alcoholcontroles. Ik breng alles mee, tot en met de wijn en de koffie, en de mensen hebben geen afwas. Het niveau van de gerechten wil ik behouden zoals in de vroegere zaken waar ik werkte.”

Verder geeft hij kookdemo’s en –workshops, nu nog in gemeenschapscentrum Den Dries in Retie en bij een collega op zijn vrije dagen. “Het einddoel is om te beschikken over een eigen demoruimte met ingerichte keuken en een huiskamerrestaurant. Dit wil ik binnen de 2 jaar realiseren. We zijn momenteel aan het uitkijken naar een goede locatie.”

Zijn klanten zoekt hij in de regio Kempen. Om de dode momenten in te vullen, gaat hij als zelfstandig kok nog wat bijwerken in enkele horecazaken.