Starter van de week: Kempense opent Belgian Design Boutique in Knokke

mieke dierckxOntwerpster Mieke Dierckx uit Tongerlo (31 j.) heeft in Knokke de Belgian Design Boutique geopend. Daarin verkoopt ze niet alleen haar eigen collectie handtassen, juwelen en accessoires maar nodigt ze maandelijks ook 1 of 2 andere Belgische ontwerpers uit. “Door het rechtstreekse contact met de klant leer je als ontwerper veel bij”, zegt Mieke Dierckx.

De jonge Kempense studeerde 5 jaar geleden af als juweelontwerpster maar verlegde haar focus richting lederwaren. “Dat kwam omdat ik voor mijn juwelen tamelijk wat leder gebruikte. Zo ben ik bij handtassen terechtgekomen. Juwelen blijven vooral maatwerk, terwijl je van een handtas een productie kunt maken.”

Dierckx verkocht haar ontwerpen via haar atelier in Tongerlo en via een aantal winkels. “Klanten zijn welkom in mijn atelier op afspraak, maar dat schept toch een drempel. Daarom was ik al een hele tijd op zoek naar een eigen winkeltje in Antwerpen, maar vond niet de voor mij ideale ruimte aan een betaalbare prijs. Tot op een keer mijn vader belde en zei dat in Knokke een leuke locatie te huur stond. Zo ben ik dus in Knokke beland. De voorbije 2 zomers heb ik tijdens de vakantiemaanden al een pop-up in Knokke gehad en gemerkt dat daar een publiek is voor mijn ontwerpen.”

Zelf verhaal vertellen
In haar Belgian Design Boutique verkoopt Mieke niet alleen haar collectie maar ook die van 1 of 2 andere ontwerpers. Dat wisselt maandelijks en als eerste zijn nu An Buermans en Ine De Haes aan de beurt. “Mijn collectie is niet zo groot en zo geef ik ook andere Belgische ontwerpers de kans om zich te tonen”, vertelt Mieke. “Het gaat om zaken die aanvullend zijn bij wat ik doe. We spreken een beurtrol af met de ontwerpers om de winkel open te houden. Zo komen de klanten altijd terecht bij een ontwerper. Wij kunnen beter het verhaal vertellen hoe een bepaald product tot stand is gekomen.” De boetiek is elk weekend en tijdens de vakanties elke dag open en ligt aan de Duindistelstraat 8.

Mieke Dierckx droomt ervan om hetzelfde concept in andere steden te herhalen. “Maar eerst afwachten of dit lukt. Ik geef mezelf 1 jaar de kans om dit te proberen.” Zelf wil ze intussen haar collectie handtassen voor dames uitbreiden en starten met een mannencollectie.