Het krijgen van kanker heeft de 29-jarige Stefanie Veraghtert uit Olen geïnspireerd om een koffiebedrijfje op te starten. The Big C heet dat, waarbij de ‘c’ staat voor ‘cancer’ en ‘coffee’. “Het eerste idee was een koffiebar te openen, maar dat bleek financieel te hoog gegrepen”, vertelt ze. Intussen zijn er wel een koffiemerk en een mobiele koffiebar, maar nu gaat de focus eerst naar de B2B-markt.

Stefanie kreeg op haar 26ste kanker en in haar herstel speelde koffie een belangrijke rol. “In de plaats van thuis te zitten klagen, ging ik liever een koffie drinken wanneer vriendinnen langskwamen”, start ze haar verhaal. Na haar herstel wou ze iets positief ondernemen en koffie werd daarvan de motor. “Het idee ontstond in de zomer van 2015 en dat was de opening van een koffiebar waar mensen met kanker en anderen konden samenkomen. Maar met de stempel ‘kanker’ kom je niet aan financiën. Tegelijk vraagt een koffiebar een grote investering en is die over het algemeen niet zo rendabel.”

Mobiele bar
Ze verlegde het geweer van schouder en ging voor een koffiemerk. Wat volgde was een zoektocht langs koffiebranders en die bracht haar naar Toon Vermeulen van Troast in Evergem, waar intussen de productie gebeurt. Vorig jaar werd ook een aanhangwagen omgebouwd tot mobiele koffiebar en die doet dienst voor festivals en andere evenementen. Daarnaast worden koffieworkshops georganiseerd.

Zelf werkt Stefanie deeltijds bij Kom op tegen Kanker en de rest van haar tijd besteedt ze aan The Big C. Door subsidies is er sinds kort een deeltijdse medewerker in dienst. “We richten ons nu in eerste instantie naar bedrijven om een duurzaam inkomen te creëren voor de onderneming. Doel is van The Big C een community driven brand rond kanker te maken, naar het voorbeeld van de Britse chef-kok Jamie Oliver met zijn restaurants waar sociaal zwakkeren werken.”

Later dit jaar komt er een pop-up op de campus van Thomas More/KU Leuven in Geel, maar de ambitie blijft om een permanente koffiebar te openen. “Ergens in de Kempen, dat staat al vast”, aldus nog Stefanie Veraghtert.