Starter van de week: jonge ondernemers en artiesten nemen museum over

jakob smitsEen bijzondere starter van de week deze keer. Vrijdagavond opende in het Jakob Smitsmuseum in Mol de tentoonstelling ‘M.art interpreteert Jakob Smits’, een realisatie van plaatselijke jonge ondernemers en kunstenaars. Elf kunstenaars van het kunstenproject M.art tonen er tot eind augustus hun interpretaties van werken van de Molse kunstenaar. Daar rond werd ook een commercieel luik gecreëerd door M.ond, wat staat voor Mols Ondernemen, een initiatief binnen jeugdhuis Tydeeh ter bevordering van ondernemerschap.

“We hebben de museumshop ter gelegenheid van deze tentoonstelling mee ontwikkeld”, vertelt Jan Kestens van M.ond. “Wat gaan we verkopen, met welke materialen en aan welke prijs? De bedoeling is om minstens uit de kosten te komen.” Die museumshop bevat speciaal bedrukte tassen – ook enkele in limited edition – buttons, patches, kaarten, potloden met een bijzondere boodschap,… De stuurgroep van M.ond wordt gevormd door pas afgestudeerde jongeren met zin voor ondernemen en jongeren die recent een eigen zaak zijn gestart.

Allerlei kunstuitingen
Voor het uitwerken van de tentoonstelling zelf nam de zusterorganisatie M.art (Mol Artistiek) het initiatief. Zij bracht jonge leden naar het museum, liet hen kennismaken met het werk van Smits en motiveerde hen tot het maken van een boeiende interpretatie. We zien installaties, schilderijen, video, foto’s, enz. De artiesten zullen ook zelf de rondleidingen verzorgen, waarvoor ze een speciale opleiding kregen.

“Binnen onze werking helpen we jonge kunstenaars ook bij het zakelijk aspect”, zegt Liesbeth Eysermans van M.art. “Als er interesse is voor hun werk, bekijken we of verkopen, leasen of verhuren de beste optie is. We helpen ze ook bij hun sociaal statuut. Samen met M.ond overwegen we momenteel of we zelf een zeef om te zeefdrukken zullen aankopen. Daarvoor bestaat momenteel veel interesse bij jonge ondernemers.”

De tentoonstelling loopt nog tot en met 31 augustus. Hier vind je meer informatie.